
Latynoska dusza, amerykańska technologia
- 11.05.2025
- /
- Kategoria: Magazyn

Historia daiquiri i jego latynoski rodowód
Daiquiri to koktajl składający się z zaledwie trzech głównych składników: rumu, soku z limonki i syropu cukrowego. Kluczowa jest tutaj jednak umiejętność zharmonizowania tych elementów, aby stworzyć prawdziwie klasyczny napój. Jak to bywa w przypadku klasyków koktajlowych, jego geneza otoczona jest wieloma opowieściami. Najbardziej wiarygodna i dobrze udokumentowana historia wskazuje na amerykańskiego inżyniera Jenningsa Stocktona Coxa, jako twórcę tego popularnego drinka. Cox mieszkał w pobliżu miasteczka Daiquiri na Kubie, gdzie jego eksperyment kulinarny przerodził się w fenomen.
Jennings Cox i odkrycie daiquiri
Pewnego wieczoru w początkach XX wieku, Cox gościł u siebie przyjaciół ze Stanów Zjednoczonych. Spotkanie okazało się tak udane, że stock całego ginu został skonsumowany. W wyniku obaw o możliwość serwowania gościom czystego rumu, inżynier zdecydował się dodać do niego limonkę i cukier trzcinowy, tworząc niespodziewanie pyszny koktajl. Ta mieszanka natychmiast przypadła do gustu jego znajomym, a jej popularność szybko wzrosła, obejmując najpierw amerykańską społeczność na Kubie, a potem całą wyspę.
Przepis Coxa na klasyczne daiquiri
Jennings Cox, zainspirowany sukcesem swojego napoju, postanowił nazwać go na cześć miejsca swojego zamieszkania, czyli Daiquiri. W swoim dzienniku szczegółowo zapisał oryginalny przepis, który obejmował jako składniki:
- Sok z 6 cytryn – w rzeczywistości chodziło o limonki, ponieważ cytryny na Kubie były wtedy rzadkością
- 6 łyżeczek cukru trzcinowego
- 6 filiżanek białego rumu Bacardi
- 2 małe filiżanki wody mineralnej
- Kruszony lód
Należy zauważyć, że choć w zapiskach znajduje się termin "cytryny", Cox prawdopodobnie miał na myśli limonki, które były bardziej powszechne na wyspie i w całej Ameryce Południowej.
Tradycja rumu i limonki w historii
Podczas badania historii daiquiri, warto zwrócić uwagę na fakt, że połączenie rumu i limonki było znane znacznie wcześniej. Brytyjska marynarka wojenna wykorzystywała limonki na swoich statkach już w XVIII wieku, tworząc miksturę znaną jako grog. Mieszali rum z limonką i wodą, pijąc znaczne ilości dla zdrowia i przyjemności. Zestawienie alkoholu z trzciny cukrowej z cytrusami było też powszechne w Ameryce Południowej i na Karaibach, o czym świadczą takie napoje jak brazylijska caipirinha czy jamajskie poncze rumowe.
Amerykańska technologia w służbie daiquiri
Latynoski mariaż alkoholu i cytrusa zdobył serca na całym świecie dzięki amerykańskiej technologii koktajlowej – przede wszystkim wykorzystaniu lodu i cocktail shakera. Przepis na daiquiri ewoluował przez lata, zatracając pierwotną postać wieloporcjowego drinka gościnnego Coxa, a zmierzając w kierunku indywidualnej wersji, gdzie shaker stał się kluczowym narzędziem do jego przygotowania. Współczesna forma napoju charakteryzuje się bardziej zdefiniowaną formą i precyzją w proporcjach składników.
Współczesny przepis na klasyczne daiquiri
Jednym z najwybitniejszych badaczy historii koktajli, David Embury, proponuje proporcje klasycznego daiquiri jako 8–2–1, co czyni go jednym z najpopularniejszych wariantów. Współczesny przepis wygląda następująco:
- 8 części (ok. 60 ml) białego kubańskiego rumu
- 2 części (ok. 15 ml) świeżego soku z limonki
- 1 część (ok. 7,5 ml) syropu cukrowego (stosunek 2:1 w objętości cukru do wody)
Składniki należy wstrząsnąć w shakerze z pokruszonym lodem i przecedzić do schłodzonego kieliszka koktajlowego, dekorując całość kawałkiem limonki. Ta elegancka forma serwowania uwydatnia charakter i smak daiquiri, czyniąc je wciąż jednym z ulubionych koktajli na całym świecie.